Zo word je wie je bent als leider

Wat betekent leiderschap voor jou?

Vorige week sprak ik een manager van een team professionals. Dat gesprek ging als volgt:

Ik: “Wat betekent leiderschap voor jou in je rol?”

Manager: “Dat ik ervoor zorg dat mijn medewerkers elke dag met plezier en energie goed werk leveren”.

Ik: “Hoe doe je dat dan?”

En toen was het even stil.

Manager: “Heel eerlijk gezegd, weet ik dat niet. Ik vind dat heel moeilijk. Ik geef duidelijke taken, maar ze pakken het niet op. Ik ga het dan maar weer zelf doen of ik ga er continu achteraan zitten. Daardoor kost mijn werk mij veel energie en ergernis. Ik twijfel steeds vaker of leiding geven wel mijn vak is. Ik voel me in ieder geval geen geboren leider.”

 

Is leidinggeven een vak?

 

Leidinggeven is een vak. Er is niet maar een manier waarop je goed leiding geeft. En je hoeft geen geboren leider te zijn om leiding te kunnen geven. Het is een vak dat je kunt leren. Hoe dan?

Leidinggeven leer je niet uit de managementboeken of vanuit standaard modellen. Dat is allebei zeker nuttig maar het blijkt in de praktijk niet genoeg.

Sterke leiders hebben vaardigheden ontwikkelt om zichzelf te leiden. Zij bouwen continu voort op datgene wat ze al in huis hebben aan kwaliteiten en ervaring. Ze ontwikkelen hun authentieke stijl door te focussen op hun talenten en onderscheiden zich door daarin te blijven ontwikkelen, zodat ze excelleren.

Wil jij dat ook?

Dat betekent in de praktijk dat je concreet weet:

 1. Wat zijn mijn talenten, en hoe komen die aan bod in mijn leiderschap.
 2. Wat zijn mijn valkuilen en wat het is effect daarvan op mijn gedrag en impact.
 3. Wat gebeurt er met mijn kwaliteiten als ik stress heb en hoe kan ik dat managen zodat ik effectief blijf, ook als de druk hoog is.
 4. Welke leiderschapsstijl heb ik sterk ontwikkeld en wanneer is mijn stijl wel of niet effectief? En welke leiderschapsstijl past van nature niet bij mij, maar is soms wel hard nodig en dus heb ik daarin iets te ontwikkelen.
 5. Hoe communiceer ik verbaal en non-verbaal en wat is het effect daarvan op mijn impact op anderen.

Waarom is het zo belangrijk dat je dit van jezelf weet?

 

Persoonlijk leiderschap maakt je succesvol

 

Als je geen zicht hebt op je talenten, op je valkuilen, op je gedrag en op je communicatie, dan kun je geen regie nemen op je acties. Je maakt jezelf dan afhankelijk van anderen die bepalen wat je doet. Je wordt daardoor een speelbal van je omgeving, waardoor je je niet als een leider kunt ontwikkelen en positioneren. Je haalt daarmee niet de resultaten met je team.

Zelfkennis, aandacht en reflectie is essentieel voor jou als leidinggevende omdat het je vermogen verbetert om effectief te reageren op situaties. Je weet en je ontdekt wat je team en je medewerkers nodig hebben in een bepaalde situatie, en je weet wat jij moet doen om effectief te reageren. Zo neem je je verantwoordelijkheid in je rol en heb je impact zonder harder te werken.

Het is het krachtige persoonlijke leiderschap op basis van je talenten dat je succesvol maakt als leidinggevende en waarmee je als een rolmodel functioneert en optimale resultaten haalt met je team.

Natuurlijk heeft een sterk ontwikkelt persoonlijk leiderschap meer voordelen. Je gaat werken zoals jij het wilt, authentiek en naar wat voor jou belangrijk is. Je bent daardoor effectiever waardoor je meer tijd hebt en balans realiseert tussen werk en privé. En je creëert mooie carrièrekansen voor jezelf die echt bij je passen.

 

Word wie je bent als leider

 

Kortom, succesvol leiderschap gaat vooral over worden wie je bent als leider. Investeren in jezelf brengt je dan ook tot een hoger leiderschapsniveau en levert uiteindelijk het beste rendement op voor je team en de organisatie.

Wil jij je leiderschap ontwikkelen naar een excellent niveau, zodat je effectief en succesvol bent? Lees dan meer over het unieke en zeer persoonlijke leiderschapsprogramma: ‘Excellent met je talent’.

Je ontdekt je talenten, je leiderschapsstijl, je ineffectieve gedragspatronen en je manier van communiceren. En je leert om deze optimaal in te zetten, zodat je authentiek en effectief leiding geeft en daarmee je impact vergroot en optimale resultaten haalt met je team.

Wil je direct aan de slag en meer praktische tips ontvangen waardoor je succesvol leiding geeft? Download dan het gratis e-book ‘5 tools voor excellent leiderschap’.

Contact met de talentenleider

  Gerelateerde artikelen

  Door de site optimaal te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

  De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

  Sluiten